Keväällä on oikea aika tarkistaa vesikourujen kunto
Keväällä pientaloasujalla riittää monenlaisia askareita, ja yksi niistä on vesikourujen kunnon tarkistaminen talven jäljiltä. Rikki menneitä vesikouruja ei kannata korjata, vaan ne kannattaa vaihtaa suoraan uusiin johtuen alhaisista materiaalikustannuksista – vastaavasti korjauksia on erittäin vaikea tehdä laadukkaasti ja niihin kuluu paljon aikaa. Oikein toimiva sadevesijärjestelmä pitää rakennuksen perustukset kuivana sekä seinät puhtaina, joten rikkoutuneet kourut kannattaa vaihtaa uusiin mahdollisimman pian.
Sadevesijärjestelmiä tarkastaessa katolle kiipeäminen ei ole tarpeen – yleissilmäys maasta käsin riittää. Mikäli vesikouru on painunut, johtuu se usein siitä, että räystään otsalauta on antanut periksi lumen alla. Irronneen otsalaudan voi parhaassa tapauksessa kiinnittää takaisin paikalleen pitkällä ruuvilla kattotuolin kohdalta. Oikein asennettuihin vesikouruihin lumi ei yleensä pääse aiheuttamaan suoraa kuormitusta.
Vanhemmissa taloissa on myös mahdollista, että katon yläpohjassa on lämpövuotoja ja lumen alta valuva vesi jäätyessään muodostaa jääpatjan suoraan katolta kouruun. Jääpatja kannattaa rikkoa ajoissa, sillä muutoin se tuo katolta lähtiessään myös kourun alas. Useimmiten lämpövuodot johtuvat yläpohjan huonosta eristyksestä ja se aiheuttaa lisäkustannuksia hukkaenergian vuoksi.
Syöksyputkia talviolosuhteet eivät yleensä vaurioita, mutta lumitöitä tehdessä kannattaa varoa kolhimasta niitä.
Kun vesikourujen kunto on varmistettu, on aika tehdä niiden keväthuolto. Lähiaikoina jaamme parhaat vinkkimme rännien puhdistukseen, huoltoon ja ylläpitoon, joten kannattaa pysyä kuulolla!